Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μικροσκοπικά μπλέ πουά


Σχεδόν όλα τα blog μαγειρικής έχουν και μια συνταγή για κέικ λεμονιού. Είπα και εγώ να ξεκινήσω νωρίς και να αναρτήσω την πρώτη συνταγή για κέικ λεμονιού. Με μια μικρή προσθήκη όμως, παπαρουνόσπορο. Δεν έχει πολλά χρόνια που δοκίμασα πρώτη φορά παπαρουνόσπορο. Μου άρεσαν αυτοί οι μικροί σπόροι και είπα να δοκιμάσω μια συνταγή χωρίς να γνωρίζω τη γεύση τους. 

Και μόνο καλλιτεχνικά να το δει κανείς, αυτά τα μικροσκοπικά μπλε πουά δίνουν άλλη διάσταση σε ένα απλό κίτρινο κέικ. Έχουν μια πικάντικη λίγο πιπεράτη γεύση που δεν την αντιλαμβάνεσαι αμέσως, αλλά όσο περνάει η ώρα γίνεται πιο έντονη. Ταιριάζουν θαυμάσια με το λεμόνι και παρόλο που δεν συνηθίζονται στην ελληνική κουζίνα, αυτό το blog θα τους τιμήσει όπως τους αξίζει
































Kέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο -Lemon poppyseed cake
για μια μακρόστενη φόρμα 30 εκ.

Για το κέικ:
4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ βούτυρο λιωμένο
200 ml. buttemilk
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα από 2 λεμόνια
90 ml. χυμό λεμονιού (6 κ.σ. ή 2 μεγάλα λεμόνια)
τα σπόρια από 1/2 λοβό βανίλιας
4 κ.σ. παπαρουνόσπορο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο:
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού
 


Οδηγίες
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσει 1/2 φλιτζάνι νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους παπαρούνας, την σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Στραγγίζουμε καλά τους σπόρους από τα υγρά, χτυπάμε για λίγο σε ένα μπλέντερ και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνουμε το ταψί και το στρώνουμε με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το buttermilk, το λιωμένο αλλά δροσερό βούτυρο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και τον παπαρουνόσπορο. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη στην ψηλότερη ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά εναλλακτικά με αλεύρι. Τα προσθέτουμε σε 3 δόσεις χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγει στεγνή όταν τη βυθίσετε. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 15 λεπτά μέσα στο ταψί, στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για το γλάσο:  Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και την ανακατεύουμε καλά με το χυμό λεμονιού. Ανάλογα με το πόσο παχύ θέλουμε το γλάσο, αυξομειώνουμε το χυμό λεμονιού. Έτσι ξεκινήστε με 2 κ.σ. χυμό. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε προσεκτικά το γλάσο επάνω από το κρύο κέικ και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Μπορούμε να διακομίσουμε με σιροπιασμένη φλούδα λεμονιού (πριν στεγνώσει το γλάσο) και να το συνοδεύσουμε με sour cream ή lemon curd.



 Στη Γερμανία και στην Ανατολική Ευρώπη, αυτή είναι μια κλασική συνταγή. Απλή, γρήγορη και πολύ νόστιμη. Λατρεύω το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού στα γλυκά και την ένταση του παπαρουνόσπορου σ΄αυτό το κέικ. Είναι το νέο αγαπημένο μου συστατικό. Θα ακολουθήσουν πολλές συνταγές με παπαρουνόσπορο, μείνετε "συντονισμένοι".



9 σχόλια:

  1. Πόσο μου αρέσει αυτό το κέικ!!
    Ο παπαρουνόσπορος του πάει πολύ και μ'αρέσει το κρατς κρατς που κάνει στο δόντι!!!
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πολύ καλά έκανες που έβαλες ένα τέτοιο κέικ! Είναι τόσο κλασσικό που δεν πρέπει να λείπει από το μπλόγκ σου. Όσο για τον παπαρουνόσπορο, τον λατρεύω για την αίσθηση που δίνει όταν τον τρως. Αλλάζει το κέικ από αδιάφορο σε πολύ ενδιαφέρον.

    Η φωτογράφισή σου μου αρέσει πολύ, ειδικά η πρώτη φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιες φωτογραφιες. Θελεω να το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία που δένει το λεμόνι με τον παπαρουνόσπορο! Πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο κέικ!
    Έχω στα προσεχώς μια παρόμοια συνταγή!
    Το λεμόνι με τον παπαρουνόσπορο ταιριάζει απίθανα τελικά!
    Μ' αρέσει πολύ η φωτογράφηση αλλά και το σερβίρισμα του κέικ με lemon curd! Πολύ δελεαστικό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το λεμόνι ταιριάζει απίστευτα με τον παπαρουνόσπορο και ο συνδυασμός τους δίνει εξαιρετικά γλυκίσματα!
    Ωραιότατο δείχνει το κέικ σου!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Realmente exquisito me encanta tiene un aspecto perfecto y delicioso,abrazos y abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. I haven't a clue what any of this says.

    ΑπάντησηΔιαγραφή