Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα



Christmas Cookies!!! 
Η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου για το ψήσιμο μπισκότων και γλυκών. Άπειρες οι επιλογές για καινούριες συνταγές και δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Ένας λόγος που αγαπώ τόσο τη ζαχαροπλαστική είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και γ΄αυτό κατηγορώ μόνο τη Renate. 

Όταν πριν από 25 χρόνια η (θεία) Renate μαζί με τον θείο μου γύρισαν από τις οικογενειακές τους διακοπές στην Αυστρία, φέραν μαζί τους και 5-6 μεγάλα μεταλλικά κουτιά γεμάτα με 15 διαφορετικά είδη μπισκότων, που είχε φτιάξει η μαμά και η θεία της Renate.


Ήταν σαν να είχαν ληστέψει κάποιο gourmet ζαχαροπλαστείο. Όλα τα μπισκότα ήταν σαν μικρά άψογα κοσμήματα, με διαφορετικά χρώματα, διαφορετική διακόσμηση, διαφορετικά μεγέθη,  διαφορετική γεύση. Τα ερωτεύτηκα αμέσως. Πρέπει να με καταλάβετε, πριν 25 χρόνια σχεδόν τα μόνα μπισκότα που υπήρχαν ήταν τα πλεκτά ελληνικά, οι κουραμπιέδες και τα βραχώδη αμερικάνικα. 
































Οι φωτογραφίες αυτές είναι από μπισκότα και τσουρέκια που έκανα πέρσι τα Χριστούγεννα.

































Κάποια χρόνια αργότερα προσπάθησα να φτιάξω αυτά τα μπσκότα, χρησιμοποιώντας τις συνταγές που μου έδωσε η Renate. Το να φτιάξεις όμως αυστριακά ή γερμανικά γλυκά με τα υλικά που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο. Ακόμη και τα πιο απλά υλικά έχουν λίγο διαφορετική γεύση, διαφορετική μυρωδιά. 
Μετά από πολλές δοκιμές και αλλαγές, νομίζω ότι πλησίασα αρκετά στις πρωτότυπες γεύσεις. Κατάφερα να πάρω και την έγκριση της Renate!

Μπήκαμε λοιπόν στον μήνα του ψησίματος, των δώρων και του στολισμού. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω την παράδοση της Αυστρίας και της Γερμανίας, όπου η προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γλυκών ξεκινάει την πρώτη Κυριακή του μήνα

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες πολλές συνταγές και φωτογραφίες από τα μπισκότα που φτιάχνω κάθε χρόνο και κάποιες συνταγές που θα δοκιμάσω πρώτη φορά. 




3 σχόλια:

  1. περιμενω να μας δωσεις τις συνταγες για τα υπεροχα (εμφανισιακα τουλαχιστον) μπισκοτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριμα που ειναι απο περσι!!Τα πεθυμησα πολυ κυριως τις Nussecken! H φιλη σου Μαρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πρόπερσι είναι η φώτο. Θα κάνω και Nussecken, μην ανησυχείς θα σου φέρω.
      Έτσι μπράβο, άσε και κανένα μήνυμα στη φίλη σου τη Μίνα!
      Φιλιά

      Διαγραφή