Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη


Είθισται τα blog μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στις μεγάλες γιορτές να δημοσιεύουν συνταγές με υλικά και "εδέσματα" που συνηθίζονται στις εκάστοτε γιορτές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τσουρέκια για το Πάσχα. Δεν θα έδινα και μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνήθεια αλλά έλα που μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια με γέμιση! Καθώς η μαμά ετοιμάζει με επιτυχία κάθε χρόνο τα κλασικά τσουρέκια για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να μειώσω τον  ανταγωνισμό στην οικογένεια έφτιαξα γεμιστά με πάστα αμυγδάλου.

Στις φωτογραφίες, όπως βλέπετε, έβαλα και μερικά κλαδιά με πασχαλιές γιατί όχι μόνο ταιριάζουν με συνταγές αυτής τις περιόδου όπως υποδηλώνει και το όνομα, αλλά έχουν και φανταστικό χρώμα.
Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη αν θέλετε. Με τη ζέστη βέβαια που έχει, πιο πολύ με καλοκαίρι μοιάζει αυτή η άνοιξη.






Τσουρέκι με γέμιση αμυγδάλου - Almond Brioche  
για ένα τσουρέκι


Για το τσουρέκι
480 γρ. αλεύρι
90 γρ. ζάχαρη
1/2  κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο μαλακό

15 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φάκελο ξερή
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
70-90 γρ. γάλα ή νερό, χλιαρό
1 αβγό

1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας ή 1/2 βανίλια ή 2 κ.σ. ζάχαρη βανίλια

Για τη γέμιση αμυγδάλου
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μικρό
6 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κ.σ. ρούμι
125 γρ. σκόνη αμυγδάλου
60 γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα)



1/2 αυγό + 1 κ.γ. νερό για επάλειψη
νιφάδες αμυγδάλου 






Οδηγίες για το τσουρέκι
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. γάλα, χλιαρό. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι, μαζί και τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το εργαλείο ζυμώματος, σε χαμηλή ταχύτητα (1,5-2) για 3 λεπτά περίπου. Αυξάνουμε τη ταχύτητα (4-5) και χτυπάμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε μία φορά για να πάει παντού το λάδι. Καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο μήκους περίπου 25 εκ. Απλώνουμε τη γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα και κλείνουμε προσεκτικά και καλά (πασπαλίζοντας την άκρη με λίγο νερό), για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Περιστρέφουμε τα δύο κομμάτια ζύμης μεταξύ τους και κλείνουμε τις δύο άκρες σχηματίζοντας ένα κύκλο.


Βάζουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα. Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 C. Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με το κρύο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τις νυφάδες αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.






Αν και σε κάποια σημεία η γέμιση ξεχείλισε και έτρεξε έξω από το τσουρέκι αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη γεύση, ούτε και εμάς που το εξαφανίσαμε μέσα σε μια μέρα. Μην μας κατηγορείται, πρέπει να δοκιμάζω αυτά που φτιάχνω, πριν σας τα παρουσιάσω. Μια αναγκαία θυσία, θα μπορούσαμε να πούμε.

Η συγκεκριμένη θυσία αποδείχθηκε πεντανόστιμη! Το τσουρέκι νόστιμο, αν και θα ήθελε 2-3 λεπτά λιγότερο ψήσιμο γιατί οριακά δεν έγινε στεγνό και η γέμιση αμυγδάλου μοσχομυριστή και υγρή σαν πάστα, έδωσε στο τσουρέκι μια εκλεπτυσμένη νότα.Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου που έβαλα (αντί για αμύγδαλο) ήταν μια πετυχημένη επιλογή της στιγμής.



 

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ένα Cheseecake


Πέρασαν σχεδόν δυο εβδομάδες από την τελευταία δημοσίευση και ακόμα δεν κατάφερα να μπω στην κουζίνα για να φτιάξω μια νέα συνταγή η μια παλιά και δοκιμασμένη. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποιες λήψεις που έχω για καβάντζα ή κάποιες συνταγές που δοκίμαζα πριν ξεκινήσω το blog.

Αυτή είναι μια συνταγή από μια αγαπημένη bloger (αν και τελευταία άρχισε να βαριέται μου φαίνεται) σεμνή, περιεκτική, χωρίς τις φωτογραφίες υπερπαραγωγή, αλλά με πολλές εφικτές και πεντανόστιμες συνταγές. Σχεδόν ότι έχω φτιάξει δικό της βγήκε όπως το περιγράφει, με την ίδια ευκολία, τις σωστές ποσότητες υλικών, την ίδια εμφάνιση και στη γεύση από απλώς καλό μέχρι καταπληκτικό.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο για πολλά καλοστημένα blog με υπέροχες φωτογραφίες αλλά με συνταγές που όταν προσπαθείς να τις φτιάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που περιγράφουν ή με αυτά που βλέπεις στις φώτο. Αρκετά με την πολυλογία, πάμε στη συνταγή.

For English scroll down


Pecan Pie Cheesecake 
με λίγες αλλαγές από το Bake or Break
για ένα springform ταψί 23 εκ.


Για τη βάση
300 γρ. μπισκότα digestive θρυματισμένα
120 γρ. (1/2 φλ.) βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση πεκάν
150 γρ.
(3/4 φλ.) ζάχαρη
1/2 φλ. σιρόπι καλαμποκιού
75 γρ. (1/3 φλ.) βούτυρο, λιωμένο
2 μέτρια αυγά
1 1/2 φλ. ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια

Για το cheesecake 
700 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
160 γρ.
(3/4 φλ.) ζάχαρη
2 κ.σ. για κάθε χρήση αλεύρι
4 μεγάλα αυγά
160 γρ. (2/3 φλ.) ξινή κρέμα 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας  

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου




Οδηγίες για τη βάση
Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 175 °. Ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο, για να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε το μείγμα πατώντας το στην επιφάνεια και στις πλευρές του 23 εκ. ταψιού. Ψήνουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Οδηγίες για τη γέμιση πεκάν
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να αρχίσουν να βράζουν σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει, περίπου 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τη γέμιση επάνω από τη βάση των μπισκότων και αφήνουμε στην άκρη.

Οδηγίες για το cheesecake
Μειώνουμε το φούρνο στους 160 ° βαθμούς. Με ένα μίξερ, κτυπάμε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύουμε την ξινή κρέμα και τη βανίλια και ρίχνουμε επάνω από την γέμιση των πεκάν. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το cheesecake με την πόρτα κλειστή για 1 ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο και περνάμε ένα μαχαίρι κατά μήκος των εξωτερικών άκρων για να ξεκολλήσει το cheesecake από τις πλευρές του ταψιού. Το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει τελείως. Ας το αφήσουμε για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα ή ακόμη καλύτερα 24 ώρες, για να ωριμάσει η γεύση.





Παρόλο που ανησυχούσα μήπως βγει γλυκό, τελικά ήταν πολύ καλό. Μου αρέσει το cheesecake να είναι αρκετά όξινο αλλά στο συγκεκριμένο η ξινή κρέμα ήταν αρκετή.
Η γέμιση με τα πεκάν ήταν νόστιμη και γευστικά ταίριαζε πολύ με το cheesecake. Δεν νομίζω ότι τα πεκάν είναι απαραίτητα σε αυτή τη συνταγή, και τα απλά καρύδια θα είναι μια χαρά.

Ο τρόπος ψησίματος πέτυχε απόλυτα, η επιφάνεια του cheesecake δεν ράγισε και παρέμεινε επίπεδη χωρίς να βουλιάξει καθόλου. Το δε cheesecake είχε απίστευτη υφή, αφράτο και κρεμώδη έλιωνε στο στόμα σε ευχάριστη αντίθεση με τη βάση και τα καρύδια. Αν σας αρέσουν τα cheesecake, πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε.




Pecan Pie Cheesecake in English
with few changes from Bake or Break 
for a springform pan 23cm -9″

For the crust:
300 gr. vanilla wafer or digestive crumbs
120 gr. (1/2 cup) butter, melted 

For the pecan filling:
150 gr. (3/4 cup) sugar
1/2 cup corn syrup
75 gr. (1/3 cup) butter, melted
2 eggs
1 1/2 cups chopped pecans
1 teaspoon vanilla extract 

For the cheesecake:
700 gr. (25 ounces) cream cheese, softened
160 gr. (3/4 full cup) sugar
2 Tablespoons all-purpose flour
4 large eggs
160 gr. (2/3 cup) sour cream
1 teaspoon vanilla extract

All ingredients at room temp


Make the crust:
Preheat oven to 175° C (350° F). Mix together biscuits and melted butter, stirring well to combine. Press into bottom and up sides of 23cm (9″) pan. Bake for 10 minutes and set aside to cool.
Make the pecan filling:
Mix all ingredients together in a medium saucepan. Bring to a boil over medium-high heat. Reduce heat and simmer until it thickens, about 8-10 minutes, stirring constantly. Pour the filling into the biscuit crust and set aside.
Make the cheesecake:
Reduce oven to 160° C (325° F). With a mixer, beat the cream cheese at medium speed until creamy. Add sugar and flour and beat until fluffy. Add eggs one at a time, beating well after each addition. Reduce speed to low, and add sour cream and vanilla. Beat until well combined and pour over the filling of pecans. Put in the oven and bake for 1 hour. Turn off the oven and leave the cheesecake inside with the door closed for 1 hour. Remove from the oven and run a knife along the outside edges to loosen cheesecake from the sides of pan. Let in pan to cool completely. Let it chill for at least 4 hours before serving, or even better 24 hours, to mature the flavor.




Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κάτι με λεμόνι και καρύδα


Μου αρέσουν πολύ οι γλυκόξινες γεύσεις στα φαγητά και στα γλυκά. Αλλά κυρίως στα γλυκά. Από τις πιο πρόσφατα αγαπημένες μου είναι η lemon curd που συνδυάζεται υπέροχα με τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις! 
Την έχετε δοκιμάσει με τηγανίτες ή πανκέικς; Καταπληκτικός συνδυασμός, από τους πιο πετυχημένους που έχω δοκιμάσει.

Έχω εδώ και μια εβδομάδα ένα ανοιχτό βαζάκι lemon curd στο ψυγείο και πρέπει να φτιάξω κάτι μ΄αυτό πριν χαλάσει. Κάτι εύκολο και γρήγορο κατά προτίμηση. Καθώς είναι 9 η ώρα το βράδυ πρέπει να αρκεστώ σε αυτά που έχω στο ντουλάπι με τις προμήθειες.
Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο για ιδέες και με διάφορες προσθήκες, μετατροπές και αφαιρέσεις κατέληξα στην ακόλουθη συνταγή.

For English scroll down 



Mπάρες με κρέμα λεμονιού και καρύδα 
για ένα ταψί 20x20εκ., βγαίνουν 16 κομμάτια

Για τη ζύμη
260 γρ. αλεύρι
100 γρ. βρώμη
140 γρ. καστανή ζάχαρη
πρέζα αλάτι
170 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Για τη κρέμα λεμονιού
240 γρ. lemon curd σε θερμ. δωματίου
1 αυγό + 1 κρόκο ελαφρώς χτυπημένα
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
140 γρ. ινδοκάρυδο
3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
1 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού
3 κ.σ. γάλα εβαπορέ

1 χούφτα περίπου ινδοκάρυδο για πασπάλισμα


Οδηγίες για τη ζύμη
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° βαθμούς. Απλώνουμε λίγο βούτυρο και μια λαδόκολλα σε ένα ταψί 20x20 εκ. Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη βρώμη, ζάχαρη, και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το λιωμένο αλλά δροσερό βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά να συνδυαστούν όλα τα υλικά. Απλώνουμε και πιέζουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Οδηγίες για τη κρέμα λεμονιού
Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή αναδευτήρα, τη lemon curd (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), το χτυπημένο αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Κοσκινίζουμε το άμυλο καλαμποκιού και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.

Στο τέλος προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και απλώνουμε την κρέμα λεμονιού επάνω από τη ψημένη ζύμη ισιώνοντας την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε από επάνω με ινδοκάρυδο και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα (όχι τελείως, να τρέμει λίγο όταν κουνάτε το ταψί) και να ροδίσουν λίγο οι άκρες και η επιφάνεια.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα. Το κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει τελείως.




Από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές που έχω φτιάξει. Το μπισκότο στη βάση βγήκε λίγο πιο χοντρούλικο από ότι το ήθελα, αλλά καθώς η κρέμα είναι αρκετά όξινη δεν είναι περιττό. Η καστανή ζάχαρη και η βρώμη δίνουν ένα σταθερό μπισκότο-βάση για την απαλή κρέμα λεμονιού. Να έχεις κάτι να μασάς!

Η καρύδα φυσικά του ταιριάζει απόλυτα, δίνει μια εξωτική νότα, αλλά το κυριότερο είναι ότι τη λατρεύω και ήθελα κάτι με λεμόνι και καρύδα. Είναι ελαφρύ, όχι πολύ γλυκό και μπορεί να φαγωθεί και σαν σνακ, αν πεινάς πολύ και σου αρέσουν τα γλυκά. 
Και φυσικά ένα από τα συν που έχει αυτό το γλυκό είναι το χρώμα του, αυτό το υπέροχο πορτοκαλοκίτρινο που δίνει η lemon curd και οι κρόκοι.














































Lemon Curd Coconut Bars in English
for a baking pan 20x20 cm. (8-inch square), 16 pieces

For the crust:
260 gr. (2 cups) all-purpose flour 
100 gr. (3,6 ounces) oats 
140 gr. (3/4 cup) brown sugar 
pinch of salt 
170 gr. (3/4 cup) melted butter 
1 egg, lightly beaten

For the lemon cream:

240 gr. (8,5 ounces) lemon curd in room temperature
1 egg + 1
egg yolk, lightly beaten

50 gr. (little less than 1/4 cup) melted butter 
140 gr. (5 ounces) unsweetened flaked coconut
3 Τbsp fresh lemon juice 
1 Tbsp corn starch 
3 Τbsp Evaporated Milk

About 1 handful
unsweetened flaked coconut for sprinkling



Make the crust:

Preheat oven to 180° C (355° F) degrees. Grease and line with parchment paper a baking pan 20x20 cm (8-inch square)Whisk together flour, oats, sugar, and salt in a large bowl. Add melted cool butter and egg, mix well to combine all ingredients. Spread and press the dough evenly into the pan and bake for 15-20 minutes or until lightly browned. Remove from the oven and let cool slightly. 
Make the lemon cream:  
Mix well with a fork or mixer,  lemon curd, beaten egg and melted butter. Stir in the sifted corn starch to dissolve. Add evaporated milk and lemon juice, stir well to incorporate.
Finally add coconut and pour lemon curd over partially baked crust and spread evenly. Sprinkle 1 handful coconut over filling and place in the oven. Bake 20-25 minutes or until topping has set and coconut is lightly toasted.

Remove from the oven and let cool in wire rack. Cool completely
before cutting into bars.