Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τα μπισκότα με τις κόκκινες ρίγες


Σας το είπα ότι θα επέστρεφα με παπαρουνόσπορο. Και αυτή τη φορά με μπισκότα. Και μαρμελάδα. Ξινή ως συνήθως. Αυτά τα όμορφα ριγωτά μπισκότα τα έχω πάνω από ένα χρόνο στη λίστα ¨Να φτιάξω¨ και τα ξανασυνάντησα πρόσφατα ψάχνοντας. Δεν είναι και τα πιο εύκολα μπισκότα, αλλά βάλε μου δύσκολα και με πιάνει το πείσμα και το μεράκι. Όσες ώρες και να μου πάρει θα τα φτιάξω.

Μην σας τρομάζω, δεν είναι δύσκολα απλώς εγώ έχω ένα μικρό κόλλημα, πρέπει να είναι και όμορφα. Απαραίτητη προιπόθεση. Νόστημα και όμορφα. Ε, λοιπόν αυτά το μπτσκότα με τις κόκκινες ρίγες και τη πουά σάρκα είναι και τα δύο. Μόνο μην τα παραψήσετε, στεγνώνουν εύκολα.




Μπισκότα με παπαρουνόσπορο και μαρμελάδα
Poppyseed Ribbon Cookies
προσαρμοσμένο από pastrystudio
κάνει περίπου 30 μπισκότα


Για τη ζύμη μπισκότων
260 γρ. + 2 κ.σ. αλεύρι
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. + 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο, μαλακό

1 αυγό
2 κ.γ. βανίλια


Για τη γέμιση
100 γρ. αποξηραμένα cranberries
1/3 γεμάτο
φλ. μαρμελάδα βατόμουρο
3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι




Οδηγίες για τη γέμιση 
Τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να μην καεί και κολλήσει και βράζουμε μέχρι να εξατμηστούν όλα τα υγρά και μείνει μόνο μια συμπυκνωμένη πάστα. Αφαιρέστε από τη φωτιά, καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί, μέχρι να τη χρειαστούμε.


  























Οδηγίες για τη ζύμη μπισκότων  
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με τους σπόρους παπαρούνας. Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Εάν είναι πάρα πολύ μαλακό για να το δουλέψουμε, το αφήνουμε για ακόμη μια ώρα.  

Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα 11.5x 21.5 εκ. με σελοφάν, αφήνοντας μια προεξοχή σε κάθε πλευρά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και διαμορφώνουμε το 1/4 στο μέγεθος της φόρμας περίπου. Τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα, επάνω από το σελοφάν, στρώνουμε καλά με το χέρι να απλωθεί παντού και να ισιώσει η επιφάνεια. Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης επάνω από τη ζύμη με μια μικρή σπάτουλα ή ένα κουταλάκι. 

Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 3/4 της ζύμης και τα 2/3 της γέμισης.
Διπλώνουμε το σελοφάν πάνω από τη ζύμη, πιέζουμε λίγο για να ισιώσουμε και το κλείνουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στη κατάψυξη μέχρι να παγώσει και να γίνει πολύ σταθερή. Εάν η ζύμη είναι ακόμη μαλακή, η γέμιση θα ξεχειλίσει όταν κόβουμε τη ζύμη σε φέτες.


Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε με λαδόκολλα. Βγάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη των μπισκότων από τη κατάψυξη και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη μισή και την υπόλοιπη τη ξαναβάζουμε στη κατάψυξη. Κόβουμε τη ζύμη σε φέτες 0,6 εκ. παχιές, καθαρίζοντας κάθε φορά το μαχαίρι.  


Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί με 2 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Τη ζύμη που δεν θα κόψουμε τη βάζουμε στη κατάψυξη. Ψήνουμε ένα ταψί τη φορά για περίπου 12-14 λεπτά, έως ότου οι άκρες αρχίζουν να σκουραίνουν. Βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.




Για να γίνουν εύκολα αυτά τα νόστιμα και όμορφα μπισκότα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε 4 πράγματα:
Να είναι χωρίς υγρά και αρκετά σφιχτή η γέμιση της μαρμελάδας.
Να πιέσετε λίγο τα στρώματα ζύμης και γέμισης για να μην έχουν αέρα μεταξύ τους.
Να παγώσετε καλά τη ζύμη.
Να χρησιμοποιήσετε το πιο κοφτερό μαχαίρι που έχετε.

Και να θυμάστε, γλυκόξινη μαρμελάδα. Μη μου βάλετε κανένα σερμπέτι!





Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βlue, μπλέ, blue ...


Blueberry, όπως λέμε μύρτιλλα. Μόνο το χρώμα που δίνουν στα γλυκά, αρκεί για να τα χρησιμοποιήσεις. Καταπληκτικό χρώμα, υπέροχη γεύση. Καθώς το cream cheese είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και τα μύρτιλλα έχουν αυτό το εξωφρενικό χρώμα, έπρεπε να φτιάξω αυτή τη συνταγή.

Αυτά τα θαυμάσια χρώματα που βρίσκουμε συχνά σε συνταγές είναι για μένα το αμέσως καλύτερο στοιχείο μετά από τη γεύση. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές με όλα τα χρώματα που μπορείτε να σκεφτείτε, και ακόμα περισσότερα. Βάλτε λίγο χρώμα στη ζωή σας τώρα που ήρθε η άνοιξη (θεωρητικά).




Lemon Blueberry Cheesecake Bars
με μικρές αλλαγές από Bake or Brake
για ένα ταψί 21x21 εκ. 


Για τη ζύμη:
115 γρ. αλεύρι
120 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια, ψημένα
πρέζα αλάτι


220 γρ. blueberry preserves *

Για το cheesecake:
500 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
120 γρ. ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. κορνφλάουρ




Οδηγίες

Για ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °. Λαδώνουμε και βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 21x21 εκ. Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή τα χέρια σας. Πιέζουμε τη ζύμη να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το cheesecake.

Για το cheesecake: Απλώνουμε τη μαρμελάδα blueberry ομοιόμορφα πάνω στη χλιαρή ζύμη (δεν χρειάζεται να κρυώσει τελείως). Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °. Χτυπάτε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 6 λεπτά. Προσθέτουμε το κορνφλάουρ και τα αυγά, ένα κάθε φορά, αναμιγνύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα επάνω από τη μαρμελάδα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για  40-45 λεπτά, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το cheesecake. To αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το κόψουμε σε κομμάτια. 


 * Χρησιμοποίησα μαρμελάδα, την οποία έβαλα σε ένα μικρό σκεύος να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σφίξει.



Έκανα τη βλακεία να βάλω αρκετό λεμόνι και στη μαρμελάδα όταν την έβραζα, με αποτέλεσμα το cheesecake να βγει πολύ ξινό. Όταν δοκίμασα τη μαρμελάδα σκέτη μου φάνηκε αρκετά γλυκιά (μου αρέσουν οι ξινές) και είπα να της προσθέσω λίγη σπιρτάδα. Μόνο που το παράκανα, και η σπιρτάδα εξαφάνισε το γλυκό.

Αν εξαιρέσεις το ξινό του γλυκού, η γεύση που έμενε μετά από το πρώτο σοκ ήταν πολύ καλή. Σίγουρα θα το ξανακάνω για να σιγουρευτώ. Αν όμως σας αρέσουν τα cheesecake και τα blueberry μην διστάσετε.





Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τελικά τι είναι, ψωμί ή κέικ;


Ποια η διαφορά του bread από το cake; Και μη μου πείτε τη προφανή απάντηση ότι το ένα είναι γλυκό και το άλλο πολύ απλά είναι το ψωμί. Μιλάω για την αμερικάνικη κουζίνα κυρίως που άλλες φορές η ίδια ζύμη αναφέρετε ως cake και άλλες φορές ως bread. 
Δεν έχει καμία σχέση με την υφή της ζύμης, πολύ σφιχτή, πολύ υγρή ή αφράτη, αλλά ούτε και με τη γέμιση ή τα πρόσθετα συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, καραμέλες ή ότι άλλο σας έρθει στο μυαλό.

Μετά από άπειρες βόλτες στο διαδίκτυο οι μόνες (ασήμαντες) διαφορές που διαπίστωσα είναι ότι:
Πρώτον το bread μπαίνει μόνο σε μακρόστενη φόρμα και δεύτερον δεν βάζουν ποτέ γλάσο ή διακόσμηση. Διατηρείται απλό, ως ένα ψωμί. Αν υπάρχουν άλλες διαφορές που δεν τις αντιλήφθηκα, ενημερώστε με.

Άσχετα όμως με το πώς θα χαρακτηρίσουμε την ακόλουθη συνταγή για bread/cake, είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για  ...?  κολοκύθας με nutella. Παρόλο που εγώ δεν ξετρελαίνομαι για nutella (τη βρίσκω πολύ γλυκιά), το γλυκό αυτό είναι ιδανικό για τους λάτρεις της και μη. 











































Κέικ κολοκύθας με Nutella - Pumpkin Nutella Bread
προσαρμογή από Two Peas and Their Pod
για μια μακρόστενη φόρμα κέικ, 25x11 εκ. 


Συστατικά
230 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

300 γρ. ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λάδι (έβαλα 1/4 σπορέλαιο και 1/4 ελαιόλαδο)
1/3 φλιτζάνι νερό *
1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
2 αυγά

1/2 βανίλια, το ξύσμα
8 κ.σ. Nutella 


 * διαπίστωσα στην πράξη ότι αν βάλετε πουρέ κολοκύθας που φτιάξατε εσείς, δεν χρειάζεται να προσθέσετε το νερό. Υποθέτω ότι ο κονσερβοποιημένος πουρές κολοκύθας έχει πολύ λιγότερα υγρά από ότι ο σπιτικός. Τον πουρέ κολοκύθας τον έφτιαξα εγώ και παρόλο που τον στράγγισα είχε αρκετά υγρά. Μαζί με το νερό το μείγμα του κέικ έγινε πολύ ρευστό.




Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C και ετοιμάζουμε το μακρόστενο ταψί (25x11 εκ.) με βούτυρο και λαδόκολλα. Αντί για ένα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο μικρότερα ταψιά 18,5x9 εκ. και να μοιράσουμε τη nutelle από 4 κουταλιές της σούπας σε κάθε ταψί.

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι (εγώ έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και αφαίρεσα τη σόδα), τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. 

Αφήνουμε στην άκρη και σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα, τη ζάχαρη, το λάδι, το νερό, τη κολοκύθα, τα αυγά και τη βανίλια. Αδειάζουμε αργά τα υγρά συστατικά στα ξηρά και χτυπάμε απαλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και από πάνω βάζουμε 8 κουταλιές της σούπας nutella. Στη συνέχεια, κάνοντας μια κυκλική κίνηση με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε με το κέικ (εγώ δεν ανακάτεψα καθόλου τα δύο μείγματα καθώς η ζύμη του κέικ ήταν τόσο ρευστή που η nutella βούλιαξε σχεδόν αμέσως).

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 60 λεπτά (για τα μικρά ταψιά ψήνουμε 40-45 λεπτά), ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βγει στεγνή. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά, στη συνέχεια το βγάζουμε προσεκτικά από το ταψί (εδώ βοηθάει η λαδόκολλα) και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.






Tο κέικ από μόνο του είναι συμπαθητικό, ελαφρά καρυκευμένο υπέροχα υγρό (το ξανασκέφτομαι για το νερό στη ζύμη) αλλά τίποτα το εξαιρετικό. Όταν όμως πάρεις μια μπουκιά κέικ μαζί με nutella, η γεύση του μεταμορφώνεται, εξελίσσεται σε μια γιορτή για τον ουρανίσκο σου. Το καρυκευμένο κέικ μειώνει τη γλύκα της nutella ενώ η φουντουκο-σοκολατένια, πλούσια γεύση της απογειώνει το απλό, διακριτικό κέικ κολοκύθας.

Φαίνομαι υπερβολικά ενθουσιασμένη για κάποια που δεν της αρέσει και πολύ η nutella; Είναι γιατί είμαι! Δεν το περίμενα τόσο καλό. Εν μέρη νομίζω ότι οφείλετε στο ευτυχές ατύχημα (πολύ ρευστή ζύμη) που δεν μου επέτρεψε να ανακατέψω τη ζύμη με τη nutella, όπως στην original συνταγή.
Έτσι η nutella παρέμεινε αυτούσια στο μεγαλύτερο μέρος της χωρίς να ενσωματωθεί με τη ζύμη του κέικ.

Το bread/cake είναι εξαιρετικό, δεν έχει σημασία γιατί. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.




Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ένα κανταΐφι για τις απόκριες


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μαμά μου έφτιαχνε κανταΐφι και σαραγλί για τις μεγάλες γιορτές. Εκτός από τα υπόλοιπα εποχιακά γλυκά, αυτά τα δύο ήταν απαραίτητα για τα Χριστούγεννα, τις απόκριες, το Πάσχα και τον δεκαπενταύγουστο. Οι επισκέπτες και οι καλεσμένοι, έτρωγαν και έπλεκαν διθυράμβους για την ξεχωριστή νοστιμιά τους. Ομολογουμένως είναι νόστιμα και αρκετά διαφορετικά από αυτά που βρίσκεις στα ζαχαροπλαστεία.

Τη συνταγή η μητέρα μου την κληρονόμησε από ένα θείο της που είχε φούρνο. Η συνταγή απλοποιήθηκε με τα χρόνια καθώς ο τρόπος που ο θείος σιρόπιαζε το γλυκό ήταν χρονοβόρος, δύσκολος και με αμφίβολη επιτυχία κάθε φορά. Έτσι τροποποιήθηκε και έγινε μια συνταγή εύκολη, με εγγυημένο αποτέλεσμα, χωρίς να υστερεί σε γεύση από την παλιά συνταγή του θείου.

Το γλυκό στις φωτογραφίες δεν το έφτιαξα εγώ αλλά η μαμά μου. Σε αυτήν την ανάρτηση, δικά μου είναι μόνο οι φωτογραφίες και τα κείμενα και καθώς σας έβαλα και ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ μαζί με το γλυκό, σκέφτηκα να παραθέσω και τις συμβουλές της γιαγιάς μου για την τέχνη του ελληνικού καφέ.


































Κανταΐφι ή Kadaifi
για ένα ταψί 30x22 εκ.


500 γρ. κανταΐφι
350 γρ. βούτυρο
150 γρ. μαργαρίνη *

Για τη γέμιση
350 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 κ.γ. κανέλα
το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
50 γρ. ζάχαρη **
3 κ.σ. κονιάκ

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη (3 1/2 φλ.)
700 γρ. νερό (περίπου 3 φλ.)
1/2 φλ. γλυκόζη ***
1 1/2 ξύλο κανέλας
ξύσμα από ένα λεμόνι


  * η αρχική συνταγή είχε μόνο βούτυρο, 500 γρ. αλλά η μαμά το ελάφρυνε λίγο. 
 ** η ζάχαρη ήταν 150 γρ. και το κάναμε ακόμη πιο ελαφρύ (μη δίνετε σημασία στη ζάχαρη για το σιρόπι)
*** γλυκόζη φυσικά δεν υπήρχε στην εποχή του θείου, έβαζε χυμό από μισό λεμόνι, αλλά καθώς η μαμά 
     αφαίρεσε ζάχαρη από τη γέμιση και από το σιρόπι (ναι, πιστέψτε το) είχε μια πολύ ελαφριά ξινή γεύση που 
     δεν ταίριαζε στο γλυκό.




Οδηγίες
Χωρίζουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας πολύ καλά, να μην μείνουν καθόλου κόμποι και το αφήνουμε απλωμένο σε μια επιφάνεια για 20-30 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Χοντροκόβουμε ή ψιλοκόβουμε στο multy τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνουμε στην άκρη. 

Απλώνουμε στο ταψί (διάμετρο 30 εκ.) το μισό κανταΐφι, βάζουμε από επάνω τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Από επάνω απλώνουμε το υπόλοιπο μισό κανταΐφι. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη μαργαρίνη και περιχύνουμε το γλυκό παντού να βραχεί ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μισή ώρα, στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Το κανταΐφι πρέπει να ροδίσει καλά, αλλιώς θα λασπώσει όταν το σιροπιάσουμε.

Λίγη ώρα πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 8 λεπτά και με μία κουτάλα περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο. Το κανταίφι και τοσυρόπι πρέπει να είναι ζεστά. Αφήνουμε το γλυκό αρκετές ώρες για να πιει όλο το σιρόπι και μετά το βγάζουμε σε μια πιατέλα. Δεν το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί τραγανό.




Πως φτιάχνουμε ελληνικό καφέ
από τη γιαγιά Ευστρατία

Όπως μου έλεγε η γιαγιά μου, ο ελληνικός καφές θέλει τέχνη, δεν ρίχνεις απλώς τον καφέ μέσα στο μπρίκι και τον αφήνεις να βράσει. Καταρχάς, πρέπει το μπρίκι να είναι στο σωστό μέγεθος. Δεν χρησιμοποιείς μεγάλο μπρίκι για να κάνεις ένα μόνο καφέ. Επίσης, ποτέ δεν φτιάχνεις μαζί πάνω από 2 με 3 καφέδες.

Βάζουμε στο μπρίκι νερό για ένα φλιτζανάκι και ρίχνουμε μέσα μια πολύ γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ και όση ζάχαρη θέλουμε. Ανάβουμε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, τοποθετούμε από πάνω το μπρίκι και αρχίζουμε και ανακατεύουμε. Υπομονή, θέλει πολύ ανακάτεμα. 
Ανακατεύουμε να λιώσει ο καφές και συνεχίζουμε αργά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το νερό. Σταματάμε το ανακάτεμα αλλά παραμένουμε δίπλα στον καφέ προσέχοντάς τον. Θα αρχίσει να φουσκώνει μέχρι να φτάσει στο χείλος (αν έχουμε το σωστό μέγεθος μπρίκι) αλλά να μην βράσει. 

Τον κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε αργά τον καφέ στο φλιτζανάκι.  Αν σερβίρουμε  πάνω από ένα καφέ, γεμίζουμε όλα τα φλιτζανάκια μέχρι τη μέση περίπου και ξαναγυρνάμε στο πρώτο να το γεμίσουμε μέχρι επάνω συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα. Τον συνοδεύουμε πάντα με ένα ποτήρι νερό.

Στην υγειά σας!