Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Μικρά και στριμμένα


Επιτέλους επανήλθα!  Μου πήρε λίγο χρόνο αλλά τα κατάφερα. Η αναγκαστική αποχή από τη συγγραφή του blog και τους ιντερνετικούς μου φίλους, δημιούργησε ένα διόλου ευκαταφρόνιτο σύνδρομο στέρησης. Ίσως φταίει που προσπαθώ να κόψω και το τσιγάρο συγχρόνως ... Πέσανε πολλά μαζεμένα!
Η επιδείνωση μιας ασθένειας και ένα ατύχημα στην οικογένεια, μας χάλασαν τα σχέδια για μεγάλο διάστημα και με κράτησαν μακριά από το blog γα 3 ολόκληρους μήνες. Αλλά όπως λέει και ο μοναδικός Τζον... "Life is what happens to you while you’re busy making other plans". Συνεχίζουμε λοιπόν δριμύτεροι.

Τους δύο τελευταίους μήνες με έχει πιάσει μια μανία με τα ζυμάρια, τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα, εξού και η συγκεκριμένη συνταγή. Θα μπορούσα να ζω σχεδόν αποκλειστικά με αρτοσκευάσματα και πίτες! Οπότε προετοιμασθείτε, θα ακολουθήσουν πολλές συνταγές με τσουρέκια, ψωμιά, ψωμάκια, πίτσες και οτιδήποτε άλλο έχει ζυμάρι.


For English scroll down



Στριφτά Τσουρεκάκια με Σοκολάτα
προσαρμοσμένο από εδώ, γίνονται 10 τσουρεκάκια

Για την ζύμη
  • 150 γρ. αλεύρι για ψωμί 
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά 
  • 3 γρ. αλάτι 
  • 125 ml γάλα 
  • 1 αυγό 
  • 100 γρ. ζάχαρη  
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμ. δωματίου

Για την πάστα σοκολάτας
  • 20 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. ζάχαρης
  • 1 ασπράδι αυγού (κρατάμε τον κρόκο)
  • 80 ml γάλα
  • 18 γρ. σκόνη κακάο
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. λιωμένη σοκολάτα

 




Φτιάξτε την πάστα σοκολάτας 
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη το αλεύρι και το ασπράδι μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα με το ασπράδι στο κακάο και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την πάστα σοκολάτας να κρυώσει και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Την πρώτη φορά που έφτιαξα την πάστα σοκολάτας δεν έπηξε αρκετά. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο μην ανησυχείτε, προσθέστε λίγη λιωμένη σοκολάτα (50-80 γρ.) και ανακατέψτε καλά. Βάλτε για αρκετές ώρες στο ψυγείο και έτσι θα πήξει αρκετά ώστε να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε.




Φτιάξτε την ζύμη 

Αναμιγνύουμε όλα τα ξηρά συστατικά στο μπολ του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και το αυγό. Με το εξάρτημα του γάτζου χτυπάμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια ταχύτητα . Αν ζυμώσουμε με το χέρι, τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι η γλουτένη να αναπτυχθεί πλήρως και να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη  Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά..  

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μπολ που το καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 20x30 εκ. Απλώνουμε την πάστα σοκολάτας και διπλώνουμε τη ζύμη κατά μήκος. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κόφτη ζύμης κόβουμε 10 λωρίδες. Τεντώνουμε ελαφρά κάθε λωρίδα και στρίβουμε τις άκρες σε αντίθετες κατευθύνσεις, τυλίγουμε σε κουλούρα και τελειώνουμε τοποθετώντας την άκρη από κάτω. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες.

Αφήνουμε τα τσουρεκάκια σκεπασμένα για 1 ώρα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό ή γάλα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα, αν έχουμε την απαραίτητη υπομονή και αυτοσυγκράτηση.




Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν από ότι φαίνονται και είναι νόστιμα. Να είστε όμως πολύ προσεκτικοί στο ψήσιμο, αν μείνουν παραπάνω από όσο πρέπει στο φούρνο ή αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός, καταστράφηκαν. Θα μείνετε με μερικά στεγνά, άνοστα κομμάτια ψωμιού αντι για τα αφράτα, μαλακά, ελαφρώς υγρά τσουρέκια με μια δόση σοκολάτας.


Όπως βγαίνουν από τον φούρνο, ροδοκόκκινα και ζεστά με το άρωμα της λιωμένης σοκολάτας είναι σκέτος πειρασμός. Δεν έχουμε συνήθως την υπομονή να περιμένουμε να κρυώσουν και παρόλο που τρώγονται άνετα και την επόμενη ημέρα, έχουν καλύτερη γεύση και υφή την ημέρα που ψήνονται.




in English

Swirl Chocolate Buns
 adapted from here, makes 10 buns

For the dough
  • 150 gr. bread flour
  • 150 gr. cake flour
  • 5 gr. active dry yeast
  • 3 gr. salt
  • 125 ml milk
  • 1 egg
  • 100 gr. caster sugar
  • 50 gr. butter

For the chocolate paste
  • 20 gr. cake flour
  • 50 gr. sugar
  • 1 egg white (reserve egg yolk to be used as egg wash)
  • 80 ml milk warmed
  • 18 gr. cocoa powder
  • 10 gr. butter
  • 60 gr. melted chocolate

Make the chocolate paste
Mix sugar and cake flour into the egg white until smooth. Place milk in a saucepan and heat till just simmering. Add coca powder into the milk and sitr till cocoa powder is incorporated into milk. Add egg white mixture into the cocoa mixture and stir over low fire till mixture thickens. Add in butter chocolate and stir till incorporated. Leave chocolate paste to cool. Keep refrigerated before use.

Make the dough
Mix all dry ingredients in mixer bowl and add the milk, butter and egg. By fitting the hasp beat the dough for about 15 minutes at medium speed. If you knead by hand, place the dough on a lightly floured surface and knead until gluten is fully developed and have a smooth soft dough. Will take about 20 minutes.

Place the dough in a bowl covered with a wet towel or plastic wrap. Let the dough until doubled in volume, about 2 hours depending on the temperature. Shape the dough into a rectangle 20x30 cm. Spread the chocolate paste and fold the dough lengthwise. 

Cut 10 strips about 1 inches wide in the width direction preferably using a pastry cutter or a large sharp knife. Stretch slightly each band, twist the edges loosely in opposite directions to give the dough a spring form and wrap it on itself and end by wedging the tip below. Working and shaping the second piece in the same way. Let rise about 1 hour rolls away from air and dust.

Preheat oven to 180 C (350 F) degrees.  Brush with the egg we kept, thinned with 1 tbsp water or milk and bake for 15 minutes. Let cool on a rack, if we have the necessary patience and restraint.




50 σχόλια:

  1. Καλώς μας ξαναήρθες!Δυναμική και γλυκιά η επάνοδός σου!
    Εύχομαι να είναι όλα καλά και όσο για το τσιγάρο να είσαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις αρκεί να το θες πραγματικά να το κόψεις! Εγώ το έκοψα μετά από 13 χρόνια καριέρας ως βαριά καπνίστρια!
    Φιλάκια και ...μην μασάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας ξαναβρήκα!
      Δύσκολα τα πράγματα με το τσιγάρο, έχω να καπνίσω ενάμιση μήνα και όμως η επιθυμία παραμένει! 'Ιδωμεν ...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Καλώς ήρθες και πάλι! Μικρά και στριμμένα αλλά ποιος δεν θα τα ήθελε !!!! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Gina. Στριμμένα αλλά νόστιμα τα άτιμα!

      Διαγραφή
  3. Καλή επάνοδο!
    Μας έλειψε η παρουσία σου, μας έλειψαν οι άρτιες προτάσεις σου αλλά και η αισθητική των δημιουργιών σου!

    Τα μικρά και στριμμένα είναι απείρου κάλλους και σίγουρης νοστιμιάς!

    Σε αναμονή κι άλλων ζυμαροθαυμάτων, σε φιλώ πολύ, πολύ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου, και εσείς μου λείψατε πολύ! Παρόλο που σας παρακολουθούσα από μακριά μου έλειψαν τα εμψυχωτικά σας σχόλια.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  4. Τα στριμμένα σου δεν είναι καθόλου "στριμμένα"! Είναι καλόβολα και καλοφάγωτα και σούπερ!!! Welcome back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μάρθα. Καλοφάγωτα είναι σίγουρα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καλως όρισες !!! Και η επάνοδο σου πιο πανόστιμη δε θα γινόταν!
    Μου έλειψε και η καταπληκτική σου φωτογραφιση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας ξαναβρήκα Στέλλα μου! Χαίρομαι που σας έλειψα έστω και λίγο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μίνα μου!
    Άργησες πραγματικά πολύ, αλλά επέστρεψες ισοπεδωτική!
    Ελπίζω όλα να είναι καλά τώρα και η προσπάθεια σου να κόψεις το τσιγάρο να συνεχιστεί με επιτυχία.

    Τι φωτογραφίες είναι αυτές βρε κορίτσι! Πόσο προκλητικές πραγματικά!
    Φαίνονται θεϊκά τα στριμμενάκια σου, τα σημειώνω για δοκιμή, νομίζω ότι θα με ευγνωμονούν οι υπόλοιποι εδώ :)

    Και πολύ μου αρέσει η "απειλή" σου ότι θα επιστρέψεις με ζύμες και τσουρέκια!
    Άντε άντε!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ερμιόνη μου,
      δύσκολα τα πράγματα με το τσιγάρο αλλά συνεχίζω ακάθεκτη (για την ώρα).
      Σε ευχαριστώ πολύ, τα στριμμένα να τα δοκιμάσεις θα σου αρέσουν.

      Εγώ πάντως σας προειδοποίησα!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μίνα εύχομαι οι δοκιμασίες να πέρασαν και καλή δύναμη στον αγώνα σου για το τσιγάρο :)..
    Τι να πω για τις φωτογραφίες σου,στα έχω ξαναπεί,καταπληκτικές,όλο και καλύτερες..
    Ανυπομονώ και για τις υπόλοιπες αναρτήσεις λοιπόν!
    Φιλιά,Όλγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Όλγα μου, για την ώρα όλα είναι ήσυχα.
      Χαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες μου και παρακολουθείς τις αναρτήσεις μου, ελπίζω να σε βλέπω κάθε φορά.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Έχω πάθει πλάκα με τις φωτογραφίες!!! Το μαύρο φόντο είναι το αγαπημένο μου!!!!
    Θέλω να μπώ στην οθόνη να τα φάω...τώρα!!!!

    Μπράβο σου!!! Τέλεια ανάρτηση, τέλεια παρουσίαση!!!

    Καλώς ήρθες και πάλι, Μίνα!!!
    Το ζύμωμα είναι αγχολυτικό.

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους Μίνα!!!
      Επιτέλους!!!!

      Δεν παίζεται η συνταγή του come back σου. Απλά δεν παίζεται!
      Οι φωτογραφίες σου είναι επαγγελματικές. Δεν ξέρω πως στο καλό τις βγάζεις, αλλά είσαι απίστευτη. Η φωτογραφία ή το τσουρέκι? Το τσουρέκι ή η φωτογραφία?

      Ορισμένες φορές σκέφτομαι ότι είναι αδικία πραγματική, αυτές οι φωτογραφίες για τις συνταγές σου. Κλέβουν τόσο πολύ την παράσταση.... που τις κοιτάς μαγνητισμένος για πολλά λεπτά.

      Μου άρεσε ο τρόπος επίσης που έχεις επεξεργαστεί τις φωτογραφίες από την παρασκευή του τσουρεκιού.

      Η συνταγή σου είναι απλά υπέροχη.
      Καλή συνέχεια σου εύχομαι και να μείνουν όλα πίσω.

      Σε φιλω πολύ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ Peps, καλώς σας βρήκα και πάλι.
      Πρώτη φορά φωτογραφίζω σε μαύρο φόντο και χαίρομαι που πέτυχε γιατί και εμένα μου αρέσει το σκούρο φόντο. Ήταν ηλιόλουστη μέρα και έτσι είχα αρκετό φως από τα παράθυρα.

      Λοιπόν Peps έχεις δίκιο, σίγουρα το ζύμωμα είναι αγχολυτικό, έτσι εξηγείτε η τελευταία εμμονή μου
      Φιλιά

      Διαγραφή
    3. Κορίτσια με κάνετε και κοκκινίζω!
      Σε ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου, δεν είναι μόνο η φωτογραφία αλλά και η επεξεργασία στο Photoshop έχει μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα.

      Παρόλο που κλέβουν την παράσταση όπως λες, δεν σε προδιαθέτουν να δοκιμάσεις και τη συνταγή;

      Και εγώ το ελπίζω Χρυσαυγή μου.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  9. καλως ηρθες!! :)
    τι ωραιο "στριμμένο" come back ειναι αυτο!! θελω να φαω τις φώτο!! τελεια τα τσουρεκάκια! και πανεύκολα! αντι για παστα μπορω να βαλω μερεντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά μπορείς να βάλεις μερέντα, θα γίνουν υπέροχα και πολύ πιο εύκολα!
      Πες μου εντυπώσεις αν τα φτιάξεις.

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφος τρόπος παρουσίασης και υπέροχες φωτογραφίες. Γλυκιά ζύμη και σοκολάτα σε μικρά στριφτάρια. Τι καλύτερο για ένα γλυκό και σοκολατένιο πρωινό ξεκίνημα μαζί με μια κούπα αχνιστό καφέ ή γάλα για τους μικρότερους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Νανά,
      καλώς όρισες, χαίρομαι για την επίσκεψή σου. Ελπίζω να τα λέμε συχνά καθώς έχουμε και πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

      Διαγραφή
  11. Καλώς ήλθες!! Με τα τσουρέκια δεν τόχω το θέμα δεν ξέρω τι κάνω κάθε φορά και φουσκώνουν σε πλάτος κι όχι σε ύψος.
    Οι δικές σου οδηγίες κάτι μου λένε και θα το προσπαθήσω σε λίγες μέρες που θα έχω πάρει ανάσα από αυτά που κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα Ξανθή,
      τα ζυμάρια θέλουν μια ειδική μεταχείριση είναι η αλήθεια, αλλά έτσι και τους πάρεις τον αέρα μετά δεν το σκέφτεσαι καθόλου.

      Διαγραφή
  12. Καλώς την!
    Οχι μόνο επανήλθες, αλλά επανήλθες και δριμύτερη, κουβαλώντας ζυμαρονοστιμιές!
    Ελπίζω όλα να είναι καλύτερα τώρα, και τα άσχημα να ήταν περαστικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Έλενα,
      και εγώ ελπίζω να μείνουν για πάντα πίσω μου αυτοί οι δύσκολοι μήνες.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Ax τι φοβερη συνταγούλα είναι αυτή -την θέλω τώρα φαίνονται υπέροχα,λαχταριστά. Μπράβο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Νάντια
      δύσκολο να τους αντισταθείς.

      Διαγραφή
  14. I'm certainly glad you are back to blogging! These rolls look like a great twist to kick off your comeback!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά τα παρουσιάζεις τόσο εύκολα που έτσι μου έρχεται το απόγευμα να τα φτιάξω.
    Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Notoula,
      καλώς ήρθες, και σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.
      Είναι πραγματικά εύκολα, να τα φτιάξεις.

      Διαγραφή
  16. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να σε βλέπουμε πιο συχνά

    Τα τσουρεκάκια σου πολύ ωραία. Κι εμένα μου αρέσουν οι ζύμες.
    Κι αυτή φαίνεται πολύ καλή. Θα τα έχω στα υπόψη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Marion, θα με βλέπετε πιο συχνά από εδώ και πέρα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Καλώς ήρθες και μας έλειψες!!!
    Φανταστικά τα τσουρεκάκια, τόσο λαχταριστά. Και οι φωτογραφίες σου πανέμορφες.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα Ρούλα μου και εσείς μου λείψατε.
      Σε ευχαριστώ πολύ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  18. Εδώ όμως... είναι όλα τα λεφτά, πω πω φαίνονται τέλεια! Μου αρέσει και αυτό που έκανες με τις οδηγίες πάνω στις photo, πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Άντα, το άλλο είναι για το θεαθήναι.

      Διαγραφή
  19. Thank you mina for another beautiful recipe and lovely photos. It's good to see you here again. As you know, I have also had a break and I missed blogging. I hope you will keep posting your incredible recipes and photography. Lisa xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή επάνοδο!!! Ααααα, μου ξέφυγαν αυτά τα υπέροχα στριμμένα σου!!! Τα έφτιαξες τέλεια!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλως την !! Ευχομαι να ειναι ολα καλα!
    Τι φωτογραφιες ειναι αυτες ποσο τελειες !!!!
    Η συνταγη θα δοκιμαστει δεν κρατιεμαι!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Δέσποινα για τις ευχές σου
      Να τα δοκιμάσεις, είναι νόστιμα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  22. Όλα να πάνε καλά από δω και πέρα!
    Τα ζυμαροσοκολατένια σου δείχνουν πολύ νόστιμα και ενδιαφέροντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μίνα περαστικά στην οικογένεια και εύχομαι να κόψεις το τσιγάρο εύκολα και χωρίς πισωγυρίσματα. Υγεία να έχετε πάντα!!! Καλή επιστροφή στο blogging!!!
    Τα τσουρεκάκια είναι λαχταριστά και απίστευτα και απλά έχω μείνει να τα κοιτάζω άφωνη!!!
    Θα τα τολμήσω κάποια στιγμή σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα για τις ευχές σου, ελπίζω και εγώ να πάνε όλα καλά.
      Να τα τολμήσεις, δεν είναι τίποτα, θράσος θέλει.

      Διαγραφή