Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ένα Cheseecake


Πέρασαν σχεδόν δυο εβδομάδες από την τελευταία δημοσίευση και ακόμα δεν κατάφερα να μπω στην κουζίνα για να φτιάξω μια νέα συνταγή η μια παλιά και δοκιμασμένη. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποιες λήψεις που έχω για καβάντζα ή κάποιες συνταγές που δοκίμαζα πριν ξεκινήσω το blog.

Αυτή είναι μια συνταγή από μια αγαπημένη bloger (αν και τελευταία άρχισε να βαριέται μου φαίνεται) σεμνή, περιεκτική, χωρίς τις φωτογραφίες υπερπαραγωγή, αλλά με πολλές εφικτές και πεντανόστιμες συνταγές. Σχεδόν ότι έχω φτιάξει δικό της βγήκε όπως το περιγράφει, με την ίδια ευκολία, τις σωστές ποσότητες υλικών, την ίδια εμφάνιση και στη γεύση από απλώς καλό μέχρι καταπληκτικό.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο για πολλά καλοστημένα blog με υπέροχες φωτογραφίες αλλά με συνταγές που όταν προσπαθείς να τις φτιάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που περιγράφουν ή με αυτά που βλέπεις στις φώτο. Αρκετά με την πολυλογία, πάμε στη συνταγή.

For English scroll down


Pecan Pie Cheesecake 
με λίγες αλλαγές από το Bake or Break
για ένα springform ταψί 23 εκ.


Για τη βάση
300 γρ. μπισκότα digestive θρυματισμένα
120 γρ. (1/2 φλ.) βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση πεκάν
150 γρ.
(3/4 φλ.) ζάχαρη
1/2 φλ. σιρόπι καλαμποκιού
75 γρ. (1/3 φλ.) βούτυρο, λιωμένο
2 μέτρια αυγά
1 1/2 φλ. ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια

Για το cheesecake 
700 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
160 γρ.
(3/4 φλ.) ζάχαρη
2 κ.σ. για κάθε χρήση αλεύρι
4 μεγάλα αυγά
160 γρ. (2/3 φλ.) ξινή κρέμα 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας  

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου




Οδηγίες για τη βάση
Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 175 °. Ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο, για να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε το μείγμα πατώντας το στην επιφάνεια και στις πλευρές του 23 εκ. ταψιού. Ψήνουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Οδηγίες για τη γέμιση πεκάν
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να αρχίσουν να βράζουν σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει, περίπου 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τη γέμιση επάνω από τη βάση των μπισκότων και αφήνουμε στην άκρη.

Οδηγίες για το cheesecake
Μειώνουμε το φούρνο στους 160 ° βαθμούς. Με ένα μίξερ, κτυπάμε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύουμε την ξινή κρέμα και τη βανίλια και ρίχνουμε επάνω από την γέμιση των πεκάν. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το cheesecake με την πόρτα κλειστή για 1 ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο και περνάμε ένα μαχαίρι κατά μήκος των εξωτερικών άκρων για να ξεκολλήσει το cheesecake από τις πλευρές του ταψιού. Το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει τελείως. Ας το αφήσουμε για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα ή ακόμη καλύτερα 24 ώρες, για να ωριμάσει η γεύση.





Παρόλο που ανησυχούσα μήπως βγει γλυκό, τελικά ήταν πολύ καλό. Μου αρέσει το cheesecake να είναι αρκετά όξινο αλλά στο συγκεκριμένο η ξινή κρέμα ήταν αρκετή.
Η γέμιση με τα πεκάν ήταν νόστιμη και γευστικά ταίριαζε πολύ με το cheesecake. Δεν νομίζω ότι τα πεκάν είναι απαραίτητα σε αυτή τη συνταγή, και τα απλά καρύδια θα είναι μια χαρά.

Ο τρόπος ψησίματος πέτυχε απόλυτα, η επιφάνεια του cheesecake δεν ράγισε και παρέμεινε επίπεδη χωρίς να βουλιάξει καθόλου. Το δε cheesecake είχε απίστευτη υφή, αφράτο και κρεμώδη έλιωνε στο στόμα σε ευχάριστη αντίθεση με τη βάση και τα καρύδια. Αν σας αρέσουν τα cheesecake, πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε.




Pecan Pie Cheesecake in English
with few changes from Bake or Break 
for a springform pan 23cm -9″

For the crust:
300 gr. vanilla wafer or digestive crumbs
120 gr. (1/2 cup) butter, melted 

For the pecan filling:
150 gr. (3/4 cup) sugar
1/2 cup corn syrup
75 gr. (1/3 cup) butter, melted
2 eggs
1 1/2 cups chopped pecans
1 teaspoon vanilla extract 

For the cheesecake:
700 gr. (25 ounces) cream cheese, softened
160 gr. (3/4 full cup) sugar
2 Tablespoons all-purpose flour
4 large eggs
160 gr. (2/3 cup) sour cream
1 teaspoon vanilla extract

All ingredients at room temp


Make the crust:
Preheat oven to 175° C (350° F). Mix together biscuits and melted butter, stirring well to combine. Press into bottom and up sides of 23cm (9″) pan. Bake for 10 minutes and set aside to cool.
Make the pecan filling:
Mix all ingredients together in a medium saucepan. Bring to a boil over medium-high heat. Reduce heat and simmer until it thickens, about 8-10 minutes, stirring constantly. Pour the filling into the biscuit crust and set aside.
Make the cheesecake:
Reduce oven to 160° C (325° F). With a mixer, beat the cream cheese at medium speed until creamy. Add sugar and flour and beat until fluffy. Add eggs one at a time, beating well after each addition. Reduce speed to low, and add sour cream and vanilla. Beat until well combined and pour over the filling of pecans. Put in the oven and bake for 1 hour. Turn off the oven and leave the cheesecake inside with the door closed for 1 hour. Remove from the oven and run a knife along the outside edges to loosen cheesecake from the sides of pan. Let in pan to cool completely. Let it chill for at least 4 hours before serving, or even better 24 hours, to mature the flavor.




43 σχόλια:

  1. ΜΜΜ... τι όμορφο που σου βγήκε!!!!!! Όλο λέω να δοκιμάσω ψητό (NY) cheesecake, αλλά όλο το αναβάλω, ίσως γιατί είχα την εντύπωση ότι χρειάζονται ψήσιμο σε μπεν μαρί φούρνου-ή πως λεγεται που βάζεις ένα μεγαλό ταψί με νερό και μέσα αυτό με το γλυκό να ψηθεί. Εσύ είδα το έψησες έτσι και βγήκε τ-ε-λ-ε-ι-ο!!!!!!
    Εχω δοκιμάσει και εγώ ένα γλυκό απο το blog αυτό και έχει βγει φοβερό, κατά την άποψή μου, καλό το εικαστικό και το οι φωτογραφίες ενός blog, άμα δεν σου ταιριάζουν/πετυχαίνουν οι συνταγές όμως τι να το κάνεις (και έχει συμβεί σε όλους μας κατά καιρούς δυστυχώς,όπως και με βιβλία μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε cheesecake φούρνου, έχει απίστευτη γεύση και υφή, καμία σχέση με το άψητο. Εγώ δεν το έψησα ποτέ σε μπεν μαρί στο φούρνο και τις περισσότερες φορές βγήκε πολύ καλό. Σε αυτή τη συνταγή ο τρόπος ψησίματος που δίνει η BoB είναι άψογος και εύκολος. Περισσότερη σημασία έχει πως το χτυπάς στο μίξερ και η αναλογία των υλικών.

      Διαγραφή
    2. ααα τέλεια, θα το δοκιμάσω (να σου πω την αλήθεια και γω δεν τρελαίνομαι για το άψητο)!!!

      Διαγραφή
  2. Μετα απο ενα ταξίδι στη Νεα Υόρκη, όπου και δοκίμασα για πρωτη φορά cheesecake φούρνου ... το μονο που είχα και εχω να πω, ειναι οτι υποκλίνομαι. Αφήνει χιλιόμετρα πίσω τα cheesecake ψυγειου.
    Το δικό σου σύμφωνα με τη συνταγή και τα υλικά φαντάζει υπέροχο και θα το προτιμήσω κι εγω λιγο όξινο.

    Λοιπόν αν πείσω τον εαυτό μου ... γιατι δεν ασχολούμαι πολυ με μαγειρική, πέραν τα βασικά .... θα το φτιάξω την μερα της Αναστάσης να το εχω για την Κυριακή του Πάσχα που θα πάω για επίσκεψη.
    Αν όντως το κανω θα σου πω σχόλια :)
    Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις είναι εύκολο. Να προσέξεις μόνο να μην χτυπήσεις πολύ ώρα τα υλικά για το cheesecake, και σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα. Και μην ανοίξεις τη πόρτα του φούρνου μέχρι να ψηθεί!
      Θα περιμένω να μου πεις πως τα πήγες! Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ξινή κρέμα ή sour cream στα αγγλικά. Μάλλον θα βρεις στον Μαρινόπουλο και σίγουρα στα ρώσικα παντοπωλεία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και crème fraîche και να την ανακατέψεις με 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι (αφού σου αρέσει και όξινο), ή ακόμα και γιαούρτι ανακατεμένο με μισό λεμόνι (μεγάλο).

      Διαγραφή
  4. Ωραία συνταγή διάλεξες! Η στρώση καρυδιού που θα γίνεται φαντάζομαι κάπως καραμελένια, θα κάνει το "κλασικό" πια αμερικάνικο τσιζκέικ αρκετά ενδιαφέρον.
    Καλό είναι ένα blog με συνταγές να εστιάζει στη σωστή εκτέλεση/υλικά και στις ωραίες ιδέες, οι φωτογραφίες είναι βοηθητικές πιστεύω, σίγουρα παίζουν το ρόλο τους αλλά από μόνες τους δεν αρκούν.
    Ωραίο το blog, έχω μείνει λίγο πίσω στα ξενόγλωσσα μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η στρώση με τα πεκάν είναι λίγο σαν μαλακή καραμέλα αλλά όχι πολύ γλυκιά.
      Και εγώ πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σε ένα blog είναι οι συνταγές και τα υλικά.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο το cheesecake! Καταρχήν σκίζει από εμφάνιση... καμία καθίζηση, φαινόμενο αρκετά συχνό των ψημένων cheesecakes!
    Η στρώση με τα πεκάν μου αρέσει πολύ, του δίνει μια διαφορετικότητα! Γενικά πάντως τα ψημένα cheesecakes είναι άλλο πράμα!! Έχουν αυτή τη φανταστική, βελούδινη και υπέροχη σε υφή κρέμα που με τρελαίνει!
    Εγώ για να είμαι ειλικρινής δίνω πολύ μεγάλη σημασία στις φώτος ενός blog... θέλω να τις βλέπω και να σκέφτομαι ότι θέλω πραγματικά να φάω αυτό που βλέπω! Αλλά σίγουρα έχει μεγάλη σημασία και το περιεχόμενο! Να βγαίνουν οι συνταγές έτσι όπως περιγράφονται.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ έχω εθιστεί στα ψημένα cheesecake και να σκεφτείς ότι δεν μου αρέσουν καθόλου οι κρέμες! Έχουν μια βελούδινη, αφράτη, πλούσια υφή πολύ πιο πυκνή από τις απλές κρέμες.
      Και εγώ Ερμιόνη το πρώτο που κοιτάζω σε ένα blog είναι οι φώτο και έχει τύχει να απορρίψω συνταγές με άσχημες φώτο και να φτιάξω την ίδια συνταγή από άλλο blog όπου το γλυκό φαινόταν λαχταριστό. Αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι οι καλές συνταγές.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Κατ' αρχήν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για το θέμα της φωτογραφίας.
    Προσωπικά το πρώτο που θα κοιτάξω σε μια συνταγή είναι τα υλικά, και μετά την φωτό.
    Πιο πολύ θα με επηρεάσει μια φωτό που την νοιώθω "οικεία", δηλαδή που νοιώθω ότι θα φτιάξω την συνταγή και θα την πετύχω ίδια, παρά μια άψογα στημμένη και άκρως καλλιτεχνική φωτό, η οποία 8 φορές στις 10, έχει τύχει τουλάχιστον σε μένα, να βγει αποτυχία.
    Πιθανόν δεν είναι καν δικές τους, έχω ακούσει ότι υπάρχει κάποια υπηρεσία από την οποίαν αγοράζουν διάφορα sites ή blogs φωτός.
    Τέσπα, αφήνω το θέμα φωτό, για να απολαύσω το δικό σου υπέροχα ψημένο κέικ, το οποίο πρέπει να σου έγινε φοβερό!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι εγώ επηρεάζομαι από τις όμορφες φώτο, θα σταματήσω και θα εξερευνήσω το blog αλλά αν δεν μου ταιριάζουν τα υλικά θα πάω στο επόμενο.
      Έχεις δίκιο πάντως, τις περισσότερες φορές τα πολύ καλλιτεχνικά blog δημοσιεύουν μη πραγματοποιήσιμες συνταγές.
      Σ΄ευχαριστώ, φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Μμμμμμμ... θα το φτιάξω οπωσδήποτε, δεν ξέρω αν θα είναι ανήμερα το Πάσχα, τη δεύτερη ή την δεκατη τρίτη μέρα.... αλλά ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μ'αρέσει το cheesecake και σ'αυτή του την εκδοχή ακόμα πιο πολύ!
    Το καρυδάκι νομίζω θα το έβαζα μπόλικο :)
    Καλημερούλες mookies!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω, φαίνεται υπέροχο! Αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση!!!
    Εμένα, να σου πω την αλήθεια, με τραβάει μια καλή φωτογραφία. Μ' αρέσει το φαγητό/γλυκό που θα φτιάξω να είναι εμφανίσιμο. Όμως αν διαβάσω τη συνταγή και μου φανεί περίεργη ή τα υλικά δεν είναι του γούστου μου, δεν θα τη φτιάξω. Το χειρότερό μου πάντως είναι να διαβάζω μια συνταγή και να βλέπω φωτογραφία αγορασμένη/κλεμμένη. Τότε, απλά φεύγω από το σάιτ και δεν ξαναγυρνάω.
    Να έχεις ένα όμορφο σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικό είναι, το πρώτο που βλέπεις σε ένα blog είναι οι φωτογραφίες.
      Το ιδανικό είναι να συνδυάζονται αντίστοιχα, όμορφες φωτογραφίες και νόστιμες συνταγές
      Καλό Σ/Κ και σε σένα

      Διαγραφή
  10. Ένα είναι το cheesecake. Ψητό. Τέλος. Και το δικό σου mookies φαίνεται ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!! Μόνο με 'κείνα της Νέας Υόρκης συγκρίνεται. Στα ίσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, όταν μιλάω για cheesecake εννοώ μόνο το ψημένο!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ Άντα.

      Διαγραφή
  11. Mookies es una impresionante versión de cheseecake muy delicosa y fina lo intentaré...es verdad lo que dices las recetas bien hechas son más importante que las fotos,tu cumples con ambas,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. You're right, at the end the recipes are more important than the photoς.
      Thank you Rosita, kisses

      Διαγραφή
  12. Εξαιρετικό σου έγινε!!! Αυτή η στρώση πεκάν θα έιναι όλα τα λεφτά!!!
    Θα ήθελα να το δοκιμάσω..δεν έχω ψήσει ποτέ cheesecake!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ Peps.
      Να δοκιμάσεις δεν είναι τίποτα περίπλοκο. Διάβασε ένα αξιόπιστο site με συμβουλές για cheesecake (Μάρθα Στιούαρτ) και με λίγη προσοχή, η γεύση θα σε αποζημιώσει.

      http://www.marthastewart.com/search/apachesolr_search/cheesecake?filters=sm_mslo_source%3A%22The%20Martha%20Stewart%20Show%22&clicktype=sm_mslo_source

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ πολύ!!! Θα το κοιτάξω!!

      Διαγραφή
  13. Pecan pie is one of my all time favorite desserts. Love that you made it into a cheesecake!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο φαίνεται, θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!
    Ένα κομματάκι και για μ'ένα παρακαλώ..... :))
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. This looks absolutely amazing!! Cheesecake is my favorite dessert and I would love to try one with pecans! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΟλυ ωραιο φαινεται με γευση που δεν εχω ξαναδοκιμασει!
    Εχεις δικαιο οσο αφορα τα blog μαγειρικης με συνταγες που εχουν λάθη... μια που ειμαι αρχαρια στο μαγειρεμα,
    την εχω πατησει πολλες φορες. Ειναι κριμα γιατι παει στράφι ο χρόνος, ο κοπός και ενα σωρο υλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, είναι εκνευριστικό μετά από τόση προσπάθεια να βλέπεις ότι δεν βγαίνει.

      Διαγραφή
  17. Αχ αυτό το γλυκάκι σου φαίνεται λαχταριστό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mina, your cheesecake looks deliciously light and very lovely. I have never made baked cheesecake but I must try and make this one day :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you so much Lisa. Should try baked cheesecake has an amazing taste and texture.

      Thank you very much for the report and the link to my blog, I really appreciate it.

      Διαγραφή
  19. μπήκα για να σου πω καλό πάσχα... αλλά μας κόλασες βραδιάτικο! Τι φωτογραφίες! Τι γλυκόοοο!!!!Καλή Ανάσταση λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. A splendid cheesecake! I particularly love that pecan filling. Luscious.

    Cheers,

    Rosa

    ΑπάντησηΔιαγραφή