Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Βlue, μπλέ, blue ...


Blueberry, όπως λέμε μύρτιλλα. Μόνο το χρώμα που δίνουν στα γλυκά, αρκεί για να τα χρησιμοποιήσεις. Καταπληκτικό χρώμα, υπέροχη γεύση. Καθώς το cream cheese είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και τα μύρτιλλα έχουν αυτό το εξωφρενικό χρώμα, έπρεπε να φτιάξω αυτή τη συνταγή.

Αυτά τα θαυμάσια χρώματα που βρίσκουμε συχνά σε συνταγές είναι για μένα το αμέσως καλύτερο στοιχείο μετά από τη γεύση. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές με όλα τα χρώματα που μπορείτε να σκεφτείτε, και ακόμα περισσότερα. Βάλτε λίγο χρώμα στη ζωή σας τώρα που ήρθε η άνοιξη (θεωρητικά).




Lemon Blueberry Cheesecake Bars
με μικρές αλλαγές από Bake or Brake
για ένα ταψί 21x21 εκ. 


Για τη ζύμη:
115 γρ. αλεύρι
120 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια, ψημένα
πρέζα αλάτι


220 γρ. blueberry preserves *

Για το cheesecake:
500 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
120 γρ. ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. κορνφλάουρ




Οδηγίες

Για ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °. Λαδώνουμε και βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 21x21 εκ. Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή τα χέρια σας. Πιέζουμε τη ζύμη να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το cheesecake.

Για το cheesecake: Απλώνουμε τη μαρμελάδα blueberry ομοιόμορφα πάνω στη χλιαρή ζύμη (δεν χρειάζεται να κρυώσει τελείως). Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °. Χτυπάτε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 6 λεπτά. Προσθέτουμε το κορνφλάουρ και τα αυγά, ένα κάθε φορά, αναμιγνύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα επάνω από τη μαρμελάδα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για  40-45 λεπτά, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το cheesecake. To αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το κόψουμε σε κομμάτια. 


 * Χρησιμοποίησα μαρμελάδα, την οποία έβαλα σε ένα μικρό σκεύος να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σφίξει.



Έκανα τη βλακεία να βάλω αρκετό λεμόνι και στη μαρμελάδα όταν την έβραζα, με αποτέλεσμα το cheesecake να βγει πολύ ξινό. Όταν δοκίμασα τη μαρμελάδα σκέτη μου φάνηκε αρκετά γλυκιά (μου αρέσουν οι ξινές) και είπα να της προσθέσω λίγη σπιρτάδα. Μόνο που το παράκανα, και η σπιρτάδα εξαφάνισε το γλυκό.

Αν εξαιρέσεις το ξινό του γλυκού, η γεύση που έμενε μετά από το πρώτο σοκ ήταν πολύ καλή. Σίγουρα θα το ξανακάνω για να σιγουρευτώ. Αν όμως σας αρέσουν τα cheesecake και τα blueberry μην διστάσετε.





13 σχόλια:

  1. Te ha quedado de lujo con arándanos es mi fruto preferido,agradezco su comentario,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Feliz Pascua.... estaré atenta a la Pascua ortodoxa,saludos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική εικόνα, φαντάζομαι και γεύση απόλαυση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένα blueberries......τα λατρεύω!!!!!
    Και πολύ ωραία το είπες.....με το εξωφρενικό χρώμα!!!!
    Απίθανες οι γλυκόξινες μπάρες σου....πρέπει να τις δοκιμάσω!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Σ ευχαριστώ για την αναφορά στη κόκκινη σούπα μου!!!

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γλυκό πανέμορφο και πεντανόστιμο που μοιάζει να "μυρίζει" άνοιξη!
    Τρελαίνομαι για ψητά cheesecakes, έχουν αυτή τη βελούδινη και πλούσια κρέμα που δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω!
    Σ' ευχαριστώ πολύ και για την αναφορά!

    ΥΓ. είδα και το σχόλιο σου στην ανάρτηση μου... τα μεγάλα πνεύματα συναντήθηκαν μάλλον! ανυπομονώ να δω τι καλά έφτιαξες πάλι!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι υπέροχες μπάρες. Τι καλαίσθητες και νόστιμες.
    Το είπες και το έκανες. Εδωσες χρώμα για τα καλά.
    Τα blueberries άλλωστε "βάφουν" το οποιοδήποτε γλυκό τα περιέχει!
    Σούπερ......!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίζω πως ήρθε η άνοιξη όχι μόνο θεωρητικά και την υποδέχτηκες με ένα απίθανο σε χρώμα γλυκό!
    Οτιδήποτε έχει να κάνει με berries ταιριάζει φοβερά σε γλυκά τύπου τσιζκέικ πιστεύω, τα οποία μου αρέσουν ούτως ή άλλως!
    Πολύ καλές χρωματιστές επιλογές έκανες από τη μαγειρική blogόσφαιρα και σ' ευχαριστώ που έδειξες και το δικό μου πορτοκαλί σορμπέ!
    Καλό μήνα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήρθε η Άνοιξη και θα μείνει, στο υπογράφω.
    Τέλειες οι μπάρες/τετράγωνα cheesecake και το χρώμα σούπερ, η φύση κάνει τα καλύτερα, πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φανταστικό γλυκό, φαίνεται πανέμορφο!!!!!!!!!!!!Τέλειο χρώμα!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή