Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρείς ...


Όσο και να ψάχνεις, φλουρί δεν θα βρεις. Παρόλο που αυτό το τσουρέκι το έφτιαξα για την πρωτοχρονιά, είναι άνευ νομίσματος. Αυτού του είδους τα τσουρέκια τα αναλαμβάνει η μαμά, εγώ προτιμώ ποιο περίεργες συνταγές με νέα υλικά. Συνταγές που η οικογένειά μου σχεδόν δεν δοκιμάζει, παρά μόνο η "γενναία" αδερφή μου και αυτό αν της κάτσει στο μάτι. Αν δει κάτι πολύ περίεργο, αρνείται ευγενικά. 

Το συγκεκριμένο τσουρέκι δεν το δοκίμασε γιατί δεν της άρεσε πως φαινόταν η γέμιση. Μεγάλο λάθος, η γέμιση ήταν υπέροχη. Βρήκα την συνταγή στο διαδίκτυο εδώ και καιρό και οι γιορτές ήταν μια πολύ καλή δικαιολογία για να τη δοκιμάσω.

Τσουρέκι γεμιστό με πάστα καρυδιού
μακρόστενη φόρμα 20x26 εκ.

Για την ζύμη:
510 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ. ξερή μαγιά
4 κρόκοι αυγών
1 αυγό
πρέζα αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
175 γρ. γάλα

100 γρ. βούτυρο λιωμένο και ελαφρώς κρύο
 

Για τη γέμιση:
300 γρ. τριμμένο καρύδι ή πεκάν,
150 γρ. καφέ ζάχαρη

120 γρ. κρέμα γάλακτος 
3 κ.σ. ρούμι
1 κ.γ. κανέλα
1 ασπράδι αυγού


Για Crumb topping: 
100 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
60 γρ βούτυρο, πολύ μαλακό


επιπλέον:
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα, για την επιφάνεια



Οδηγίες για την ζύμη:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα και στη συνέχεια  τα υπόλοιπα συστατικά. Ζυμώνουμε τόσο ώστε να έχουμε ένα μαλακό και εύκαμπτο ζυμάρι. Εάν κολλάει στα χέρια σας προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Σχήματίζουμε με το ζυμάρι μια μπάλα, το  βάζουμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1,5 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη μακρόστενη φόρμα 20x26 εκ., αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε πάλι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, περίπου 25x30 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση (εγώ δεν την έβαλα όλη, μου φάνηκε πολύ) αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στις άκρες. Τυλίγουμε τη ζύμη (από τη μακριά πλευρά) σε ρολό και τη βάζουμε στη φόρμα.


Απλώνουμε στην επιφάνεια το χτυπημένο αυγό με το γάλα και  πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το Crumb. Kαλύπτουμε με ένα πανί  και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 ° C και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Οδηγίες για την γέμισηΑνακατεύουμε όλα τα συστατικά και τα χτυπάμε καλά στο μπλέντερ, να γίνουν, όσο το δυνατόν, μια λεία πάστα. Χτυπάμε το ασπράδι σε μια σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με την πάστα καρυδιού.

Για Crumb topping:  Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Στην αρχή ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μετά με τα δάχτυλά μας να σχηματιστούν μεγάλα ψίχουλα. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

Η γέμιση με την πάστα καρυδιού είναι αυτό που ξεχωρίζει στο τσουρέκι. Η πλούσια γεύση του καρυδιού εντείνεται με το ρούμι (λατρεύω το αλκοόλ στα γλυκά) και απογειώνετε με την μορφή της πάστας (αλοιφής). Αυτό το τσουρέκι θα είναι μια γιορτή για τον ουρανίσκο σας. Τα τραγανά ψίχουλα στην επιφάνεια, η αφράτη ζύμη και η μεθυσμένη γέμιση που λειώνει στο στόμα, σίγουρα αξίζουν τον κόπο της προετοιμασίας.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ θα προτιμούσα μια όχι τόσο αφράτη ζύμη αλλά η γέμιση της πάστας εξισορροπεί την διαφορά της υγρασίας στο τσουρέκι. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να το αφήσω λιγότερη ώρα να φουσκώσει. Για όσους δεν έχουν αδυναμία στην υγρή ζύμη όπως εγώ, ακολουθούν πιστά τα βήματα της συνταγής.



1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο!
    Πράγματι η πάστα καρυδιού το κάνει πάρα πολύ ιδιαίτερο!
    Μ' αρέσει που το έψησες σε φόρμα για κέικ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή